Blogumda bu güne kadar yapmış olduğum projeleri anlatmaya çalışacağım. Yapmış olduğum projelerin yapım aşamaları, meydana gelen zorlukları ve sorunların çözümlerini bu blogda bulabileceksiniz.

2 Aralık 2008 Salı

Güneş Fırını

Bu projemizde de amaç ilçemizin güneş potansiyelini değerlendirmeye çalışmaktı. Çalışmalara başlarken güneş enerjisi ile yemek pişermi pek emin değildik ancak çalışmamız bittiği zaman gördük ki pişermiş.
Denemelere şubat ayında başladık ve fırının 110 derece sıcaklığa kadar yükseldiğini gözlemledik. Bu sıcaklık yemek pişirmek için yeterliydi. Ölçümlerimizi fırın termometresi aracılığı ile yaptık. Daha sonraki günlerde mart ayında yaptığımız denemelerde ise 160 derece sıcaklığa kadar yükseldiğini gördük. Fırınımızda patates, pizza ve yumurta pişirdik. Güneş fırınımız kutulu fırın adı verilen ve dünyada en çok kullanılan tiptir. Sürekli kullanımda çevre ve ekonomi açısından çok faydalı, yapımı basit kullanışlı bir modeldir. Karton kutudan dahi yapılabilmektedir ancak biz ahşaptan yaptık.
Şimdi yapım aşamalarına geçebiliriz :

Fırınımızı yapmaya öncelikle kutu kısmını yapmakla başlıyoruz: Kutu kısmını 8 mm lik mdf den, köşeleri ve ayakları ise ahşaptan yaptık.













Daha sonra fırınımızın sac kısmını hazırlıyoruz. Bu kısım kutumuzdan daha küçük olmak zorunda. Çünkü sac kısmı ile kutu arasındaki boşluğa yalıtım malzemesi koyulabilsin. İşin en önemli kısmı bu yalıtım maddesi. Biz cam yünü kullandık ancak strofor yada kağıtta kullanılabilirdi. Cam yünü kullanmak daha akıllıca diye düşünüyorum. Orta kısımdaki sacı güneş enerjisi panellerinin arkasındaki alüminyum sacdan yaptık. Sacın altkısmında da cam yünü bulunmakta olup yüksekliğine de dikkat ediyoruz.



Daha sonra kutunun yan kısımlarını yani cam yünlerinin üst kısımlarına tahta vidalıyoruz ve kapatıyoruz. Tahtanın üst kısımlarına conta görevi yapması için şeritler yapıştırırıyoruz. Conta görevi için biz piyasada kapılara yapıştırılan şeritlerden kullandık ve gayet olumlu oldu. Bu şeritler ucuz ve kolaylıkla bulunabilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

s.a. hocam ilk önce bütün çalışmalarınız takdire değer en azından kendi imkanlarınızla bişeyler üretmeye çalışmanız çok güzel hiç üretmeyip sürekli tüketmeye alışan bir toplumuz. bu yüzden sizlere çok ihtiyaç var. fakat hocam bu güneş fırını ile ilgili çok az bilgi vermişsiniz ilk resimde elinizde ayna felan var... bende ilaç ithal etmekte kullanılan strafor köpükten kutular var onları kullanabilirmiyim bu konuyu birazdaha aydınlatırsanız çok sevinirim. çalışmalarınızın devamını diliyorum kolay gelsin.